'Hopelijk maakt deze reis ze wat nederig'

Arnhemse en Nijmeegse scholieren vliegen naar de Mongoolse steppen

Bestaan er cultuurverschillen tussen Arnhem en Nijmegen? Jazeker, maar om écht andere culturen te leren kennen, moet je naar een ander continent, vinden vijftien scholieren uit Arnhem en Nijmegen. In juli gaan ze samen drie weken naar Mongolië.

'Ik wil graag meer van de wereld ontdekken", zegt de 14-jarig Senn, een derdeklasser van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. ,,Wij leven hier in een rijk land en maken gebruik van veel technologie. Dat is fijn, maar ik denk dat je met minder ook een gelukkig leven kan hebben. Ik ben benieuwd hoe de mensen in Mongolië dat doen."

Dit is precies het idee dat de Stichting Global Exploration (SGE) voor ogen heeft: tieners van verschillende continenten met elkaar verbinden om zo van elkaar te leren. De stichting organiseert sinds 2006 reizen voor scholieren in het kader van wereldburgerschap. ,,Door de gesprekken en vriendschappen tussen de tieners, ontstaat er wederzijds respect en begrip",
zegt SGE-oprichter Jos Smeets. ,,Stel je voor als we allemaal wat meer zouden praten en minder zouden vechten, dan zou de wereld er toch een stukje vrediger uitzien."

Nieuw plan

Het is dit jaar voor het eerst dat de Gelderse scholen samen meedoen aan het uitwisselingsprogramma. Aanvankelijk zouden de gymnasiasten naar Kenia gaan, vertelt docent geschiedenis Chris Jacobi (30). De Arnhemmer gaat als begeleider met zijn leerlingen mee. De groep was net iets te klein. Zo ook op het Montessori College Nijmegen. SGE stelde de twee scholen voor om sámen naar Mongolië te gaan, de bestemming die de Nijmegenaren al hadden gekozen.

,,Wij waren meteen positief verrast door deze oplossing", zegt Jacobi. ,,Het is een unieke bestemming, waar weinig mensen naartoe gaan." Hij bezocht niet eerder Mongolië. ,,Ik denk dat alles er anders is dan hier. Er wonen weinig mensen en ik verwacht dat de uitgestrekte steppes ontzagwekkend zijn. De manier waarop Mongolen met de natuur omgaan is ook heel anders dan hier. Voor hen is natuur heilig. Je moet je niet in een rivier wassen. Dat gaat gedoe geven."

Dzjengis Khan

De Nijmeegse Tjebbe (16) had al voordat hij van de uitwisseling naar Mongolië wist veel over het land gelezen. Hij vindt de Mongoolse geschiedenis heel interessant. ,,In de tijd van Dzjengis Khan was Mongolië een wereldrijk. Nu is het heel klein. Dat boeit me ontzettend."

Tijdens de drieweekse reis leren de scholieren het land op verschillende manieren kennen. Ze bezoeken gezinnen die vanvuilnisbelten leven en nomadenfamilies. Verder gaan ze helpen met Engelse lessen op een zomerschool. Ook zullen de scholieren hun armen uit de mouwen steken bij een project van Stichting Wilde Ganzen.

De reis

Dat ze met het vliegtuig moeten, vinden maar weinig scholieren bezwaarlijk. Tjebbe: ,,Ik schaam me wel een beetje, omdat vliegen echt slecht voor het milieu is. Je kunt wel met de trein, maar die gaat dwars door Rusland." Het geld voor de reiskosten moeten de scholieren zelf bij elkaar schrapen. Dat doen ze met allerlei activiteiten, zoals de verkoop van tweedehandskleding, ansichtkaarten verkopen en bedrijven benaderen voor sponsorgeld. SGE begeleidt de scholieren hierbij en organiseert daarnaast ook verdiepende bijeenkomsten over grote thema's van Mongolië.

,,Ik wilde dat ik vroeger met school zo'n uitwisseling had mogen doen", zegt de Nijmeegse docent Engels, Sonja van Zon(31). Ze heeft veel gereisd en heeft ervaren hoe goed dat kan zijn voor de ontwikkeling. ,,Je leert in eerste instantie jezelf goed kennen. Verder is het vaak een realitycheck. Je ziet dat anders niet slechter is. Hopelijk maakt de reis de kinderen wat nederig."